Social trading

Vi danskere elsker at investere i værdipapirer; lige fra aktier til obligationer. Der findes dog ikke to investorer, der er ens, og det er meget forskelligt, hvorfra den enkelte trader får den viden, vedkommende bruger som grundlag for sine investeringer. I de senere år har investeringsmarkedet oplevet en udvikling, der kombinerer de sociale medier med innovativ teknologi og værdipapirhandel. Shareville, eToro og ZuluTrade – dette er blot tre af de mange platforme, der har været med til at understøtte fænomenet social trading.

Utallige fordele ved social trading

For blot ti år siden var handel med værdipapirer ikke nær så udbredt, som det er i dag, hvilket også betød, at antallet af eksperter, som den almindelige investor havde adgang til, var begrænset til en investeringsrådgiver i dennes bank – alternativt en ekstern porteføljemanager, der har til hensigt at varetage og optimere investorens portefølje. Her er råd ofte dyre, og man risikerer at ende som et nummer i rækken.

Social trading tilbyder et alternativ til disse rådgivere og gør det nemmere at gå fra at være nybegynder til en garvet og erfaren investor. Nu er det nemlig ikke længere nødvendigt at hive pungen op af lommen for at få adgang til ekspertviden eller indsigt i forskellige markeder. Du kan i stedet søge inspiration og råd fra andre investorer via en af de sociale investeringsplatforme, der i dag har gjort det nemmere end nogensinde før at undgå alle de typiske begynderfejl og i stedet komme godt fra start.

Social Trading

Fordelene ved social trading er mange. For det første får man – typisk via en online platform – adgang til og indsigt i andre succesfulde investorers porteføljer, så man kan gøre dem kunsten efter eller blot lade sig inspirere af deres investeringer. Dette gør hele investeringsverdenen mere gennemsigtig og åbner op for nogle af de mange hemmeligheder, der hidtil har været forbeholdt en lille gruppe af de allerbedste investorer. Nu kan disse dele ud af deres erfaringer og opbygge en skare af følgere, der nærmest anser dem som rockstjerner. Det er altså ikke kun de små investorer, som kan drage fordel af social tradings mange muligheder – også de bastante og professionelle får en scene, hvor de kan uddele gode råd eller komme med deres bud på, hvordan en given aktie vil udvikle sig fremadrettet.

En anden klar fordel ved social trading er, at man nemmere kan sammenligne sin porteføljes performance med andre investorers. Dette er ekstremt behjælpeligt, især som ny investor. Her har man ofte ikke den fornødne viden og erfaring, der kræves for at kunne vurdere, hvorvidt ens portefølje performer eller ej. Er man ny på aktiemarkedet, virker et afkast på 2-3 % på en uge måske meget fornuftigt, men hvis størstedelen af investorer oplever en to-cifret stigning i samme uge, er der måske plads til forbedringer. Uden social trading platformene ville det være ufatteligt svært at gennemskue ens performance, hvis man ikke kender andre investorer personligt, som man kan bruge ift. benchmarking.

Social trading er desuden medvirkende til – som vi kort nævnte tidligere – at mindske den meget stejle indlæringskurve, der desværre eksisterer for værdipapirhandel. Eksisterede disse sociale platforme ikke, er man som investor nødsaget til at ty til andre værktøjer såsom tekniske eller fundamental analyser. Dette kræver en betydelig viden om finansielle nøgletal, finansbegreber og historiske kursudviklinger, hvilket det langt fra er alle, der har styr på. Denne ”mur” har konkret betydet, at det tidligere har været svært for nye investorer at opnå de samme forudsætninger for at træffe rationelle beslutninger som de investorer, der har været på markedet i mange år. Social trading har dog ikke betydet, at tekniske og fundamentale analyser er helt passé – slet ikke. Disse analyseredskaber bruges stadig i stor stil og er endnu vigtige, hvis man ønsker et nuanceret og fuldstændigt overblik over et givent aktivs potentiale. Social trading har i stedet være medvirkende til, at nye investorer i dag har større og nemmere adgang til eksperters analyser, der formuleres på et niveau, hvor alle kan være med. Dermed er disse to udbredte analyser ikke overflødiggjort, men blot ”relanceret” i en ny udgave, hvor alle kan forstå og uddrage noget fra dem.

Masser af platforme for social trading

Social tradings voksende popularitet har helt konkret betydet, at der i løbet af de sidste 5 år er kommet mange nye online platforme til, som bygger på dette koncept. Disse platforme fortolker dog begrebet forskelligt, hvorfor der eksempelvis er forskel på to af de største spillere på markedet; Shareville og eToro.

Hos platforme som Shareville er fokus først og fremmest på benchmarking og læring. Disse platforme gør det muligt nemt og bekvemt at foretage en sammenligning af ens egen portefølje med en udvalg investors tilsvarende portefølje. På denne måde kan du som investor se, hvad denne investor gør rigtigt – og måske hvad du gør forkert. Her kan man, ligesom på Facebook eller andre sociale medier, følge succesfulde investorer og modtage opdateringer og råd fra disse i sit feed. Finder du således en investor, som du har tillid til, har du altid adgang til dennes nyeste inputs.

Man siger, at to hoveder bedre end ét – i så fald er der stor sandsynlighed for, at du kan optimere dine investeringer ved at følge med de millioner af brugere, der findes på nogle af de største social trading platforme såsom fx eToro. Her er der de samme muligheder for blot at kigge med som ved Shareville, men man tilbyder ligeledes et væld af smarte funktioner, der gør det muligt at følge og kopiere andre succesfulde brugeres porteføljer, så du kan få en bid af kagen. Her slipper du altså for manuelt at skifte ud i din portefølje, da du med få klik på et smart stykke software kan importere en anerkendt investors sammensætning af værdipapirer.

Dette vil sige, at hvis investoren, hvis portefølje du har kopieret, oplever en kursstigning, vil du opleve en identisk stigning. Det gælder således om at vælge en investor, der har bevist sit værd med et solidt afkast over en længere periode. Har han/hun haft succes før, er sandsynligheden alt andet lige større for, at vedkommende ved, hvad han/hun laver, og at fremtiden også byder på et rentabelt afkast. Social trading gør det altså muligt at tjene penge på handel med værdipapirer, uden at du nødvendigvis har den fjerneste anelse om, hvordan og hvorfor du har succes. Du skal blot kopiere en trader, du har tillid til, og derefter læne dig tilbage og vente. Denne investor har intet incitament til ikke at opretholde en solid performance – hvorfor skulle vedkommende ønske at tabe sine egne penge, blot fordi du har valgt at kopiere den pågældendes strategi? Der er altså den samme risiko for et negativt afkast her, som hvis du selv havde udvalgt hvilke aktier eller obligationer, du ville investere i. Er du ny og uerfaren, kan du med social trading i stedet undgå de mest normale fodfejl og i stedet blot foretage de samme investeringer, som en succesfuld investor har gjort.

Sådan bruger du social trading til din fordel

Har du mod på at give social trading et forsøg, er det legende let at komme i gang. Du skal blot oprette en konto på en eller flere af de mange platforme, som benytter et social trading koncept. Inden du registrerer dig, skal du dog beslutte, hvorvidt du vil kopiere en anden investors portefølje eller blot lade dig inspirere – dette har rimelig stor betydning for, hvilken platform du bør vælge.

Når du har styr på dine præferencer og risikoprofil, er det bare om at komme i gang. Uanset om du har planer om at kopiere succesfulde porteføljer eller få en indsigt i andres handler, skal du i gang med at finde en eller flere investorer, som har en interessant profil. Det kan være, at du foretrækker at handle råvarer eller derivater, og i så fald er det en god ide at finde en investor, der har samme udgangspunkt for sine investeringer. Lav gerne en liste med en håndfuld tradere, og følg dem i en måned eller to – tag dig den tid, du skal bruge for at kunne vurdere, hvorvidt denne pågældende portefølje matcher din profil. I forbindelse med din observation vil du løbende kunne fjerne tradere fra din liste og forhåbentligt ende op med en eller to porteføljer, som i høj grad matcher din investeringsprofil, temperament og foretrukne investeringssubjekt. Føler du en tillid til disse, kan du vælge at kopiere eller efterligne dele af porteføljen, så du kan få det samme afkast.

Social trading er en kærkommen hjælp til alle tradere – store som små, unge som gamle, high risk eller low risk. Disse platforme tilbyder noget for enhver smag, og du finder med sikkerhed en investor eller en portefølje, du forhåbentligt kan drage fordel af og opnå et fint afkast på. Hvem ved – måske bliver du en dag en af de tradere, der bliver kopieret af andre? Giv social trading en chance, og få adgang til den samlede viden og erfaring fra flere millioner investorer med forskellige baggrunde, jobs og uddannelser – sammen er I stærkere.

Investering er spekulativ . Når du investerer er kapitalen i fare. Dette nettstedet er ikke beregnet for bruk i jurisdiksjoner der handel eller investeringer som er beskrevet er forbudt og bør kun brukes av slike personer og på slike måter som lovlig er tillatt. Din investering kan ikke kvalifisere for investorbeskyttelse i landet eller staten der du bor, så kan du gjennomføre din egen due diligence. Dette nettstedet er gratis for deg å bruke, men vi kan motta provisjon fra selskapene vi har på dette nettstedet. Klikk her for mer informasjon.