Daytrading

Hvordan fungerer daytrading?

Som du sikkert ved, er handlen med værdipapirer, navnlig aktier og obligationer, blevet hvermandseje i de senere år. Flere private investerer i dag i aktier, derivater og certifikater i håbet om at opnå et afkast, der slår bankernes sløje indlånsrenter, som i disse år er lig med eller meget tæt på 0 %. Et så lavt niveau betyder, at de penge, du har til at stå i banken langsomt får udhulet deres værdi grundet inflation, som dog også er historisk lav i disse år. Ikke desto mindre giver det meget bedre mening at få pengene ud af kontoen, så de kan arbejde og generere et afkast, der slår inflationen.

Ovenstående er incitamentet for langt de fleste investorer i dag, men der findes en gruppe af mennesker, der rent faktisk lever af at handle med værdipapirer og ikke har anden beskæftigelse. Normalt bliver værdipapirer såsom aktier anset for at værende en langsigtet investering, hvor en kursgevinst først realiseres efter et par måneder eller et år. De mennesker, som lever af at handle værdipapirer på et professionelt niveau, kaldes populært daytradere. Daytrading går kort fortalt ud på, at man handler med værdipapirer ud fra et mål om at opnå et kortsigtet og hurtigt afkast – deraf navnet, som på dansk kan oversættes til ”dagshandel”.

Hvordan fungerer daytrading?

Det er svært at blive alt for konkret, når det kommer til daytrading, idet den enkelte daytrader oftest følger en unik strategi, som vedkommende er den eneste, der kender. Der er dog en række ting, som kendetegner de fleste daytraders handelsstrategi. Indledningsvist er det nødvendigt at tænke kortsigtet. Et afkast på 10 % på et år er måske fint nok, hvis det er din pensionsopsparing, men skal du tjene en månedsløn, der betaler alle dine udgifter, er det svært at vente et helt eller halvt år på et afkast, du kan leve af. Du skal altså fokusere dine investeringer omkring nogle udvalgte værdipapirer, som har potentiale til at udløse et kortsigtet afkast.

Det kan umiddelbart virke som en uoverkommelig opgave, men har du en næse for investeringer, vil du altid kunne finde eksempelvis en aktie eller to, der i den kommende tid har potentiale ift. at udvise tilpas store kursving til, at du kan tjene på disse. Der kan både være tale om kursstigninger og kursfald – daytraderen er som udgangspunkt ligeglad, da vedkommende kan tjene penge på begge situationer.

NYSE Stock Exchange

– Billedet viser hverdagen for en professionel Daytrader på NYSE Stock Exchange

Måden hvorpå daytradere træffer deres beslutninger, i forhold til hvilke aktier de skal investere i, er ved hjælp af tekniske analyser. En teknisk analyse er daytraderens bedste ven – det er med udgangspunkt i denne, at den garvede daytrader analyserer en given aktie og kommer med sin formodning om, hvordan kursen fremadrettet vil udvikle sig på kort sigt. En teknisk analyse bygger oven på den simple og neutrale kursgraf. Kursgrafen er i sig selv et udtryk for menneskelige følelser og reaktioner. Er der håb om en succesfuld lancering af et nyt produkt, vil dette afspejles i kursgrafen – ligeledes ved en forventning om en kæmpe fiasko.

Daytraderen bruger kursgrafen til at foretage en teknisk analyse, hvor vedkommende kigger på, hvilke tendenser der præger fx en specifik aktie. Her kigger man på alt fra trendkanaler til bunde og toppe. Det kan lyde komplekst, men grundlæggende set forsøger man blot at sætte system i de menneskelige følelser og handlinger, der er årsagen til bevægelserne i markedet. Vil du gerne være daytrader, skal du således kende til og mestre samtlige tekniske analyser – disse er dine eneste venner på markedet for værdipapirer.

I fænomenet daytrading ligger også, at alt går umådeligt stærkt. Der er ikke tid til at vente dage på, at din lokale bank får gennemført din ordre, da stemningen på markederne kan ændre sig på ganske kort tid. Du bliver derfor nødt til at træde ind i den digital tidsalder og alliere dig med en af de mange moderne børsmæglerplatforme, der findes på internettet. Her kan du gennemføre lynhurtige handler og reagere på markedet uden om de sløve banker. På denne måde kan du undgå at blive taget på sengen og realisere store tab. Desuden tilbyder disse mæglere også ofte en billigere løsning ift. kurtage mm. samt et væld af smarte analyseværktøjer, der står til din rådighed. Aktiemarkederne venter ikke på dig eller din bankrådgiver, så vil du være daytrader, handler det om at være klar til at reagere når som helst.

Kan man leve af at være daytrader?

Det kan måske virke urealistisk at leve af at handle værdipapirer, men det er nu engang hverdagen for overraskende mange mennesker – også i Danmark. Disse såkaldte daytradere har gjort en karriere ud af at kende aktiemarkedet som deres egen baglomme, og de bruger tilmed en række andre investeringsværktøjer, som den almindelige, langsigtede investor måske ikke kender til. Hvis man skal leve af daytrading, bliver man som nævnt nødt til at være uafhængig af, om markedet går op eller ned – tjener du kun penge, når aktierne går op, vil der være mange og lange perioder, hvor der ikke kommer smør på brødet. Derfor vil en garvet daytrader kende alt til short selling, gearede produkter, derivater, certifikater og alle de andre finansielle instrumenter, der gør det muligt at gøre daytrading til en levevej.

Det er umuligt at spå om, hvor meget man kan tjene på daytrading, men de fleste professionelle daytraders lever ikke på brød eller vand – snarere tværtimod. De mennesker, der i sandhed har gennemskuet aktiemarkedet og derfor kan tjene styrtende med penge, forventer tilsvarende også en højere og mere fleksibel indtægt, hvis de skal fravælge lønnen fra et almindeligt job. Det skal med andre ord kunne betale sig at vælge daytrading frem for et sikkert arbejde, hvor indtægten er stabil og forudsigelig.

I Danmark er der som nævnt flere eksempler på daytradere, der både tjener til dagen og vejen – og lidt til. De dygtigste daytraders investerer dagligt for enormt store summer, hvilket også gør det muligt at generere større afkast. Det er alt andet lige nemmere at tjene en million, når du har 20 i forvejen. Der er altså bestemt mulighed for at blive velhavende ved hjælp af daytrading, såfremt du har kapital og risikovillighed.

Risikoelementer ved daytrading – det her skal du være opmærksom på

Daytrading er en attraktiv levevej, som dog langt fra er for alle og enhver. Det kan lyde tiltalende at sidde derhjemme, handle aktier og ellers bare vente på den store gevinst. Som alt andet, der lyder for godt til at være sandt, er denne udlægning af daytrading en smule unuanceret. Ganske vist kan du tjene ufatteligt mange og hurtige penge på daytrading, såfremt du er dygtig, men omvendt er det også bare sådan, at de finansielle markeder er ubarmhjertige og ofte irrationelle og dermed svære at forudsige. Går du med en daytrader i maven, lyder et godt råd derfor, at du bør beholde dit job og din stabile indtægt et stykke tid efter du begynder på daytrading. På denne måde har du en sikkerhedsline, hvis alt ikke går efter planen. Det er de færreste nye daytradere, der tjener millioner i deres første handler, og dette skal du naturligvis være klar over, inden du giver dig i kast med daytrading. De første mange handler vil være en læreproces, hvor det er en god ide at evaluere, hvad der gik godt, og hvor der er plads til forbedringer i din taktik.

Ved daytrading er der – som der er ved alt anden handel med værdipapirer – en naturlig risiko, som du skal kunne håndtere. Det er heldigvis ikke så tit, at aktier bliver værdiløse, men som daytrader består din kortsigtede portefølje ofte af andre typer værdipapirer, herunder derivater, certifikater, gearede produkter, CFD’ere, futures osv. Risikoen ved denne type investeringer varierer i takt med det potentielle afkast, hvorfor du naturligvis skal sætte dig ind i og acceptere denne risiko, før du investerer.

Til sidst skal du huske, at alle daytradere før eller siden gennemgår en eller flere måneder uden nogen indtægter – ja, måske bliver de endda en smule fattigere. Det er helt naturligt, og det er ikke noget, man helt kan undgå som daytrader. Af og til vil du opleve at tabe penge på en given investering, men her handler det om at bevare overblikke, tænke logisk og minimere sine tab/risiko. Derfor er det også så ekstremt vigtigt, at du som daytrader spreder dine investeringer og ikke har alle dine æg i én kurv eller spiller på én hest. En naturlig spredning og variation i sin portefølje er vigtigt som normal investor, men det er alfa og omega, når du beskæftiger dig med daytrading. På denne måde er du ikke nødt til at gå fra hus og hjem, blot fordi en enkelt investering viste sig ikke at give gevinst. De kløgtige daytradere sørger desuden for at minimere deres risiko yderligere ved at investere i en bred vifte af forskellige værdipapirer på tværs af forskellige markeder og lande. Skulle ét marked opleve en negativ udvikling, kan du altid hente det tabte hjem på et andet marked.

Prøv daytrading i dag. Tænk kortsigtet, og hav styr på dine tekniske analyser samt risiko – så er du godt kørende.

Investering er spekulativ . Når du investerer er kapitalen i fare. Dette nettstedet er ikke beregnet for bruk i jurisdiksjoner der handel eller investeringer som er beskrevet er forbudt og bør kun brukes av slike personer og på slike måter som lovlig er tillatt. Din investering kan ikke kvalifisere for investorbeskyttelse i landet eller staten der du bor, så kan du gjennomføre din egen due diligence. Dette nettstedet er gratis for deg å bruke, men vi kan motta provisjon fra selskapene vi har på dette nettstedet. Klikk her for mer informasjon.